Få professionell mjukvaruutveckling från it team i Ukraina

IT företag i Ukraina har stor expertis och erfarenhet och när du får hjälpen från ukrainska team kallas det för nearshoring. Det är inte alltid lätt att hitta bästa destinationen för extern mjukvaruutveckling. Det gäller ju att välja rätt när företagets projekt och kanske hela verksamheten står på spel.

Vi vet att du vill se på alla möjligheter innan du anställer ett dedikerat team för er mjukvaruutveckling. Här står Ukraina högt upp på listan med bra val för it lösningar för företag. Men är outsourcing från Ukraina det bästa alternativet?

Outsourca till Ukraina

Outsourca till Ukraina

Under de senaste två decennierna har sektorn för it outsourcing i Ukraina vuxit stort. I Ukraina finns ingenjörskunskap i världsklass och låga utvecklingskostnader. Det är två saker som många företag ser nyttan med. Några kända namn som har valt att jobba med extern it från Ukraina är Oracle, Cisco och Samsung.

Fördelar med att outsourca till Ukraina

Fördelar med att outsourca till Ukraina

01

36 000 ukrainare tar examen inom IT varje år

Ukraina har 402 universitet och högskolor som tillsammans nyutexaminerar minst 36 000 naturvetenskapliga studenter varje år. Det är fler än många andra länder som uppskattas för innovationskraft som till exempel Japan.

02

Stark IT community och infrastruktur

Ukraina är ett aktivt it land med ett starkt Tech community. Det finns it-kluster i stort sett i varje stad. Där sammanstrålar it specialister, företag, utbildningsinstitutioner och lokala myndigheter för att tillsammans utveckla landets it gärning.

03

Tidszon

Tidsskillnaden mellan Ukraina och majoriteten av länderna i Europa är en eller två timmar. Det är en stor fördel jämfört med asiatiska länder.

04

Globalt erkännande inom Tech-världen

Ukraina rankas mycket högt internationellt som teknologikälla. Landet har bland annat 20:e position i Global Services Location Index av A.T. Kearney. År 2017 utnämndes Ukraina till Årets destination för offshoring av Global Sourcing Association (GSA) i Storbritannien. När vi tar en titt på listan Global Outsourcing 100 som ställs ut av International Association of Outsourcing Professionals (IAOP) från 2017 är 13 av företagen ukrainska!

05

Kvantitet och kvalitet

Inom Ukrainas community för it och mjukvaruutveckling finner vi 200 000 yrkesverksamma som rankas som fjärde bäst i världen i sitt omfång av it specialister. Kvantiteten får betydelse men är inte allt. Idag är ukrainska it specialister kända för sin höga expertis. Detta oavsett om du är ute efter en UX expert eller behöva skapa app. Utvecklare från Ukraina rankas på 11:e plats i världen enligt HackerRank 2018.

06

Majoriteten talar engelska

Omkring 85% av alla ukrainare talar engelska. Engelska är ett grundläggande krav inom den ukrainska IT industrin. Nivån på engelskkunskaperna går från mellan till hög nivå. Det gör kommunikationen enkel.

07

Kulturell kompabilitet

Till skillnad från många asiatiska länder har Ukraina anammat traditionella västerländska värden i arbetslivet. I Ukraina är det vanligt att konsumera västerländsk kultur vilket kan vara ett skäl. Gemensamma värden och referenser skapar goda förutsättningar för företag och utvecklare att mötas och samarbeta.

Även om ett outsourcat team eller it företag inte finns på samma kontor som företaget som köper in tjänsterna är gemensamma värden viktiga. De skapar nämligen en gemensam värdekärna där det går att förstå varandra. Det är något som vi inte alltid tänker på när allt flyter på men som blir smärtsamt tydligt då det inte gör det.

08

Pris

Det finns billigare outsourcing länder än Ukraina. Men vi kan inte bara se på prislappen för att utvärdera hur kostnadseffektiv din outsourcing av IT blir. Kostnaden för att outsourca till Ukraina ligger i mellanskikt om vi jämför med andra alternativ.

Nu är det svårt att ge exakta siffor för kostnad när det kan skilja sig mellan olika uppdrag och projekt. I genomsnitt är det dock billigare att få hjälp av en ukrainsk it specialist med applikationsdrift, systemutveckling och mer än vad det hade kostat med svenska it specialister för samma uppdrag.